Professional


2Live in het kort
Wij zijn er voor jongeren tussen de 17 en 25 jaar, met een opdrachtverstrekking vanuit de gemeente of de jeugdbescherming, die binnen maximaal twee jaar zelfstandig willen wonen en leven, maar dat zonder hulp niet voor elkaar krijgen. Ons (woon)concept is gericht op jongeren uit verschillende doelgroepen met als gemeenschappelijk kenmerk dat de jongeren een steuntje in de rug nodig hebben op weg naar zelfstandigheid en eigen identiteit en dit op een andere wijze niet of zeer moeilijk kunnen bereiken.
We bieden jeugdhulp en Wmo-zorg aan. Beide in de varianten zorg met verblijf en ambulant.
Jeugdzorgregio : Regio Noord-Oost Brabant
Wmo Beschermd Wonen : Regio De Meierij en Bommelerwaard
Wmo Ambulant : Regio De Meierij en Regio Brabant Noordoost-oost
Bij onze Aanmeld- en ECD-functionarissen kan je alle vragen stellen: aanmeldingen@2live.nl, 085 – 773 35 35 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13:30 uur tot 16:00 uur.
Onze werkwijze
Het begint bij het aanmelden op onze website. Wanneer wij de aanmelding hebben ontvangen kijken wij goed naar wie de jongere is als persoon en naar de mogelijkheden die wij kunnen bieden. Als we inschatten dat 2Live een goed antwoord op de hulpvraag kan geven , wordt de jongere uitgenodigd voor een intakegesprek, zodat wij met elkaar kennis kunnen maken en om alle praktische zaken te bespreken. Het kan zijn dat er een wachtlijst is, maar dit bespreken wij met elkaar. Vervolgens houden wij de jongere op de hoogte over wanneer wij samen met hem of haar aan de slag kunnen. Voor aanvang van een traject bij 2Live moet een opdrachtverstrekking binnen zijn. Financiering kan op basis van de jeugdwet, WMO of PGB.


Ons aanbod
Het product 2Live bestaat uit een begeleide woonvorm waar jongeren gedurende max twee jaar worden ondersteund naar zelfstandigheid/zelfredzaamheid, meestal gevolgd door kortdurende ambulante nazorg. 2Live werkt vanuit de Big5 met als toevoeging aandacht voor middelengebruik en in aanraking komen/zijn met Justitie. Het traject bestaat uit diverse fases: aanmeldfase, intakefase, start- en analysefase, begeleidingsfase en eindfase. Doelformulering, begeleiding bij financiën, inzet JIM en de versterking van het sociale netwerk (Sonestra) zijn een aantal van de ingezette instrumenten.
Als de jongere uitstroomt en zelfstandig gaat wonen gaat de zorg mee in een ambulante vorm (2Go). De ambulante hulp kan ook ingezet worden als een jongere nog thuis woont, maar het wel de bedoeling is dat de jongere daarna naar een woonlocatie van 2Live verhuisd.
2Live heeft in Noord-Brabant meerdere woonlocaties voor jongeren. Het verblijf wordt gekoppeld aan een persoonlijk toekomstplan. Elke jongere heeft een persoonlijk begeleider. De persoonlijk begeleider begeleidt de jongere in het opstellen van zijn begeleidingsplan en het werken aan zijn doelen. Daarnaast beantwoordt de begeleider alle vragen die komen kijken bij het zelfstandig wonen en biedt ook praktische ondersteuning in het aanleren van vaardigheden of bij gesprekken op school, werk, arts e.d. Vanzelfsprekend gelden er huisregels waar jongeren zich aan dienen te houden. Onze persoonlijk begeleiders zijn, met uitzondering van het weekend en feestdagen, overdag doorgaans aanwezig tussen 09:00 uur en 21:00 uur. Buiten deze uren is de bereikbaarheidsdienst bereikbaar en die kan zo nodig naar de locatie komen.
2Support
2Support is er voor jongeren die geen Beschermd Wonen met verblijf nodig hebben. Zij worden op hun eigen woonplek ambulant begeleid. De begeleiding komt inhoudelijk bijna volledig overeen met het product 2Live. 2Support wordt ingezet voor jongeren die uitstromen op de woonlocatie, maar langer dan drie tot zes maanden een vorm van ambulante zorg nodig hebben.
Naast het bovengenoemde reguliere aanbod, heeft 2Live een aantal ‘extraatjes’ die aan jongeren die bij ons in zorg zijn worden aangeboden. Hiervoor wordt geen vergoeding gevraagd.


Onze vraag aan de jongere
Om te realiseren dat een jongere in zorg binnen de gestelde termijn van twee jaar zijn doel behaald om op eigen benen te staan, wordt van de jongere verwacht dat deze bij instroom:
Motivatie heeft om binnen de gestelde termijnen te werken aan de doelen van de hulpverlening
In staat is om een hulpvraag te formuleren en hulp te accepteren
Waar mogelijk een dagbesteding (school/stage/werk/vrijwilligerswerk/therapie) heeft voor minimaal 24 uur per week of deze binnen enkele weken kan realiseren
In staat is zelfstandig naar de dagbesteding te gaan, door op tijd op te staan en alleen te kunnen reizen
Voldoende vaardigheden heeft betreffende de zelfzorg, zoals: zelfstandig douchen/wassen, tandenpoetsen, eenvoudige maaltijdbereiding, etc.
In staat is een niet dringende hulpvraag uit te stellen als de persoonlijk begeleider afwezig is (maximaal 2 dagen)
In staat is de huur te betalen (m.u.v. jeugdzorg)
In staat is zich te houden aan de huisregels van 2Live die gelden op de locaties
Contra-indicaties betreffen zaken waarvan we uitgaan dat zij belemmerend zijn voor onze werkwijze, het functioneren van de jongere dermate beïnvloeden dat er naar verwachting onvoldoende vooruitgang kan worden behaald in het traject óf waardoor de veiligheid van de jongere en/of zijn omgeving in het geding komt.
Psychische klachten zoals: ernstige depressieve klachten, suïcidale gedachten, hallucinaties/wanen, ernstige belemmeringen in het contact of persoonlijkheidsproblematiek waarvoor geen behandeling wordt aangegaan;
Gedragsproblemen zoals agressie of crimineel gedrag;
Middelengebruik, gamegedrag, gokken e.d.;
Een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid waardoor er onvoldoende leerbaarheid is om het traject binnen twee jaar tijd af te kunnen ronden.
Onze aanmeldfunctionarissen zullen de haalbaarheid inschatten en maatwerk leveren waar dat mogelijk is. Gedurende het hele traject is het mogelijk dat een gedragsdeskundige adviseert.
Jongeren krijgen altijd een intakegesprek met een persoonlijk begeleider voordat zij een kamer aangeboden krijgen of ambulant begeleid worden. Het gehele proces doen wij het liefst samen met het (professionele) netwerk van de jongere en de JIM.
Op basis van de begeleidingsvraag, beschikbaarheid van geschikte plaatsen en dergelijke, wordt een jongere óf een kamer/begeleiding aangeboden óf op de wachtlijst geplaatst. Jongeren die op de wachtlijst staan blijven continu geïnformeerd over het perspectief.





Bekijk je onze website samen met een jongere en voldoet hij of zij aan onze voorwaarden? Vul dan samen het aanmeldformulier in en zet deze eerste stap. De screeningsprocedure gaat na de aanmelding van start en de jongere ontvangt een uitnodiging om bij ons op intakegesprek te komen.
